Ezt a repetet még siroki mamától tanultam.Isteni volt az Ő"kompéros és túros lepénye.
Hozzávalók a tésztához:
50 dkg liszt
2,5 dkg élesztő
1 ek cukor
1 kicsi só
kb 3 dl tej
1/2 dl olaj
1 tojás
töltelék:
50 dkg túró
1 tojás
cukor
krumpli
1 tojás
tejföl
kapor
A tészta hozzávalóiból kelt tésztát csináltam.Hagytam jól megkelni ami kb 1 órát vesz igénybe.
Amíg kelt a tésztám addig héjában megfőztem pár szemkrumplit és mikor kihült lereszeltem a reszelőn,de krumplinyomón még melegen át lehet nyomni.Sóztam kicsi tejföllel ,vajjal elkevertem és egy tojást felét adtam hozzá.A túrót elkevertem cukorral tojással vaníliás cukorral és kb 2 ek vajjal amit kicsit felolvasztottam előtte.
A megkelt tésztát lisztezett deszkán elfeleztem bár a krumplis most kisebb lett szándékosan.Zsírpapíros tepsibe nyújtottam és hagytam még egy kicsit kelni.kb 15 percig.Utána rákentem a kumplis tölteléket majd a másik fél tojást elkvertem egy kis tejföllel és rákentem a krumpli tetejére.Megszórtam apróra vágott kaporral és hagytam még 15 percig kelni.(Amíg a sütő bemelegszik.)
A másik tésztát a túróval megkentem szépen eligazítottam rajta és megszórtam fahéjjas cukorral.
Egymás után szépen kisütöttem kb 35-40 perc alatt.
Megvallom pont olyan ,mint amire vágytam már ízben!!
Köszönjük mama a receptet!!
A mama kompéros lepénye
A túrós.....